ÉSZ GSZ: Új lépések az élelmiszerpazarlás ellen az ételmentési program keretében Az Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezet (ÉSZ GSZ) elkötelezetten dolgozik az élelmiszerpazarlás csökkentésén, valamint a fenntartható étkezési gyakorlatok bevezetésén, amelyekkel a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás előmozdítását célozza meg. Ezek érdekében az ÉSZ GSZ a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel összefogva, – Magyarországon elsőként – egy átfogó ételmentési programot indított, amelynek középpontjában az élelmiszerfelesleg újrahasznosítása, és a rászorulók támogatása áll.
Az ételmentési program során az ÉSZ GSZ konyháin az ebédeltetés végén megmaradt, de még ki nem tálalt, fogyasztásra alkalmas ételeket csomagolják, sokkolva hűtik, és másnap elszállítják a rászorulóknak. A megvalósítás kulcsa egyrészt az ÉSZ GSZ élelmiszerbiztonsági rendszere, amely szigorúan felügyelt és teljes egészében nyomonkövethető, másrészt az Élelmiszerbank szakemberei, akik a sokkoló technológia biztosítása mellett – szervezett keretek között – valósítják meg az adományozást. A program nemcsak a környezeti terhelést csökkenti az élelmiszer-hulladék mérséklésével, hanem hozzájárul a helyi rászorulók élelmezéséhez is, így támogatva a társadalmi felelősségvállalás erősítését.
A pilot program 2023 májusban egy iskolai tesztkonyhán indult, ugyanebben az évben szeptembertől az ételmentés már 5 konyhán tudott megvalósulni. Ennek eredményeképpen a 2023/2024-es tanítási évben több, mint 18 000 kg étel került megmentésre. 2024 szeptembertől további 4 konyhával immáron 9 konyhára bővült azon helyek száma, ahol az ételmentés megvalósul, így várhatóan az évi 30 tonnát is meghaladja majd a megmentett élelmiszer mennyisége.
Az ÉSZ GSZ célja az, hogy a következő években tovább bővítse ételmentési kezdeményezéseit, valamint ösztönözze az étkeztetésben dolgozókat és a közétkeztetési intézményekben étkezőket a tudatosabb élelmiszerfogyasztásra. Az ÉSZ GSZ elkötelezettsége és erőfeszítései révén olyan példamutató gyakorlatokat alakít ki, amelyek hozzájárulnak a fenntartható közétkeztetés megvalósításához Magyarországon.