Élelmiszerbiztonság és fenntartható étkeztetés

Az Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezetnél (ÉSZ GSZ) – a szervezet megalapítása óta -az élelmiszerbiztonsági és minőségi menedzsment rendszerében kiemelten fontos szempont az élelmiszerekkel dolgozó munkatársak rendszeres képzése. Ennek részeként a szervezet dolgozói minden évben kettő egész napos tréningen vesznek részt vizsgával egybekötve, amelynek során a legújabb élelmiszerhigiéniai előírások és fenntarthatósági szempontok ismereteivel is gazdagodnak. A képzések során az élelmiszerbiztonság és a környezettudatosság összekapcsolódik, ami lehetővé teszi, hogy a munkatársak a gyakorlatban alkalmazható, magas színvonalú tudással lássák el napi feladataikat.

Az idei évben 227 fő konyhai dolgozó vett részt a képzésen, ahol többek között az élelmiszer rendszerek környezeti hatásaival és az alternatív fehérjék táplálkozásunkban betöltött szerepével is megismerkedhettek. A 48 főt kitevő szakképzett élelmezésvezető és szakács munkatárs továbbképzésében kiemelt figyelmet kaptak a fenntartható étlaptervezési és ételkészítési gyakorlatok témakörei.

Az ÉSZ GSZ a SF4C (SchoolFood4Change) nemzetközi projekt aktív résztvevője, amelynek keretében a fenntartható táplálkozási és étkeztetési elvek meghonosítását támogatja. A programhoz több olyan budapesti középiskola is csatlakozott, ahol a Fővárosi Önkormányzat alapfeladataként biztosítja az étkeztetést, így az ÉSZ GSZ dolgozói közvetlenül hozzájárulhatnak a fiatal generáció tudatos táplálkozásához. A SF4C projekt célja, hogy a program megvalósítás eredményeként az iskolai étkeztetés fenntarthatóbb és környezetbarátabb legyen, előtérbe helyezve a helyben termelt, szezonális alapanyagok használatát, a hulladékcsökkentést, valamint az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet.

A projekt révén az ÉSZ GSZ munkatársai a fenntartható étkezés és étkeztetés nemzetközi jó gyakorlataival is megismerkedhetnek, amelyek új perspektívákat és eszközöket biztosítanak a helyi étkeztetési gyakorlatok fejlesztéséhez. Az ÉSZ GSZ ezzel is erősíti és fejleszti a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségét, miközben magas színvonalú, biztonságos és egészséges ételeket biztosít a köznevelési intézmények gyermekei, tanulói, a jövő nemzedéke számára.