Az Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezet 2013 óta biztosítja a fővárosi köznevelési intézmények gyermekétkeztetését. A szervezet jelenleg 102 helyszínen működik, ebből 101 konyha biztosítja az étkeztetést, amelyek közül hatot bérbeadásban hasznosítunk. Az ÉSZGSZ évente több mint 1,7 millió adag ételt szolgáltat, amelyből több mint 50 ezer adag diétás étel az ételallergiás és speciális igényű gyermekek számára készül.
Naponta több mint 10 ezer gyermek és 1.800 felnőtt ellátását biztosítják, akiknek közel fele 14 saját üzemeltetésű főzőkonyhából, másik fele pedig piaci partnerek bevonásával szállított ételt fogyaszt. A szervezet kiemelt célja az, hogy az esélyegyenlőség biztosított legyen minden gyermek számára, az egészséges, azonos tápanyagtartalmú ételek kulturált környezetben elkészítése és tálalása biztosított legyen részükre diákéttermi szolgáltatás formájában. Egyedülálló módon – a Fővárosi Önkormányzat, mint fenntartónak köszönhetően – az ÉSZGSZ minden gyermek számára ugyanazon térítési díjért nyújt étkezést, függetlenül attól, hogy speciális ellátási szükségletére tekintettel diétás vagy hagyományos étrendet igényel.
Az ÉSZGSZ nagy hangsúlyt fektet a speciális étkezési igények kielégítésére, különös tekintettel az ételallergiás gyermekek ellátására. A szervezet olyan intézményekben is biztosítja az étkezést, ahol napi akár 40 különböző diétát kell összeállítani, hogy megfeleljen a gyermekek és gondozottak egyedi ellátási szükségleteinek, például laktózmentes, tejfehérjementes vagy cukorbeteg-diéták, vagy többszörösen összetett diéták biztosításával.
A szervezet szociális érzékenységét példázza az ukrajnai menekültek számára nyújtott étkeztetési program. A Fővárosi Önkormányzat kérésére az ÉSZGSZ gyorsan reagált a szociális krízishelyzetre, és 2022-től vállalta több helyszínen a napi háromszori étkezés biztosítását a menekültek számára. Ez az önként vállalt önkormányzati ellátás az ÉSZGSZ ellátásaként kiterjedt a gyermekek szociális alapú étkeztetésére, szombati iskolákra és nyári táborokra is.
Az ÉSZGSZ elkötelezett a közétkeztetés folyamatos fejlesztése és a gyermekek speciális ellátási igényeinek magas színvonalú kiszolgálása iránt, alkalmazkodva a növekvő igényekhez és kihívásokhoz is. Az étkeztetési és üzemeltetési feladatokat az összes konyhán saját munkavállalóink végzik, miközben a szervezetünk saját gépjárműflottával szállítja ki az ételeket a konyháktól az ellátott intézményekhez. Ez a rugalmasság és hatékonyság egyik alapja.
Szervezetünk folyamatosan együttműködik az oktatási intézményekkel és azok fenntartóival – például tankerületi központokkal és szakképzési centrumokkal annak érdekében, hogy az étkeztetést lehetőleg a helyi igényekhez igazítsa. Ez különösen fontos a gyógypedagógiai oktatási-nevelési intézményekben, ahol a speciális ellátási szükségletű gyermekek egyedi szükségleteihez igazított, magas színvonalú közétkeztetést biztosítjuk.
A fenntarthatóság is fontos szerepet kap az ÉSZGSZ működésében. A közétkeztetéshez kapcsolódó fenntartható jó gyakorlatok – például az élelmiszer-pazarlás csökkentése, a gyermekek tudatos táplálkozásra nevelése és az energia hatékony technológiák alkalmazása – az ÉSZGSZ jelenlegi és jövőbeli fejlesztéseinek is alapvető irányvonalai lettek.